Fortsätt till huvudinnehåll

Därför äger jag inte Ericsson


Idag kom Ericsson med deras Q2:a, och för fjärde kvartalet i rad blev det ingen vinst. Bolaget har gått från 13 549 miljoner kronor i vinst 2015 till  -13 744 miljoner kronor de senaste fyra kvartalen. Omsättningen har de senaste 10 åren stått och stampat på mellan 200-245 miljarder kronor medan vinstmarginalen har hoppat upp och ned mellan 5,5% till nu, -6,47%. Men största hotet för Ericsson är inte deras avsaknad på tillväxt eller deras ojämna vinstmarginaler. Jag tror att problemet ligger mycket djupare än så.

Ericsson som teknologibolag

Jag pluggar maskinteknik på Chalmers ute på Lindholmen. I min sektion ingår, utöver maskinteknik, också bland annat Datateknik och Elektroteknik, två ingenjörstyper som är åtråvärda för Ericsson. Eftersom jag är intresserad av börs och finans har jag snackat med en hel del personer som pluggar på någon utav ovan nämna program angående just Ericsson. Intresset har varit svalt och kommentarer man ofta hör är "att det är tråkigt", "verkar slött" eller "tillverkar de fortfarande telefoner?" Att man som arbetsgivare har ett så dåligt ryckte bland studenter, framtidens arbetskraft, tror jag kan få katastrofala följder för ett bolag som Ericsson. Att ha innovativa arbetare med spetskompetens inom teknik är av monumental betydelse när man verkar i en så hårt konkurrensutsatt miljö. 

Ingen tillväxt - sämre karriärmöjligheter?

Varför ska en nyutexaminerad student välja Ericsson? Fråga er själva det. John Skogman på Börspodden skulle förmodligen svara något i stil med att de vill spela innebandy, flexa och vara föräldralediga. Själv tror jag stark på att bolag som är noterade, växer och går bra har det extra lätt att rekrytera bra personal. Ola Serneke, VD samt grundare av Serneke, sa att Sernekes edge mot Skanska och Peab var deras tillväxt. Skanskas omsättning har i stort sätt sett varit oförändrad i tio år. Det menar han gör det svårt för bolaget att locka nya medarbetare med erbjudande om karriärmöjligheter. Siktar du på att bli t.ex säljchef i ett land måste någon av de befintliga säljcheferna sluta/sparkas. Ola menade att eftersom Serneke ska växa så kommer de behöva fler säljchefer framåt och behöver därför inte sparka den ene för att befordra den andre. Bolag som växer kan därför lättare erbjuda karriärmöjligheter inom bolaget.

Tråkig Bransch 

En reaktion jag ofta fick när jag snackade Ericsson var att det var lite tråkigt. De som läste Elektroteknik tyckte det var mer spännande med elbilar eller robotisering, Tesla var ett bolag som många ville jobba på. De som läste data tyckte istället spelsektorn lockade då de sa att det väldigt ofta är bra betalt samt att många hade ett intresse för datorer och datorspel sedan tidigare. Kollar vi på gambling/gaming-sektorn så ser vi att den är väldigt stor. Jag tycker Sverige ska vara otroligt stolt över sin spelindustri. Om jag får gissa så skulle jag tro att vi är det landet i världen med störst spelindustri per capita. Inte så svårt att tro då bara bolagen i bilden under har ett totalt börsvärde på 102 miljarder. Lägg där till spelstudios som Mojang, King och EA DICE så är det inte svårt att se varför många duktiga svenskar lockas till denna otroligt spännande bransch. 

Jobba där de får synas

Slutligen så tror jag att många skräms av hur stort Ericsson är. Om man vill göra karriär kan det vara svårt att sticka ut bland tusentals anställda. Detta tror jag gäller generellt för alla typer av studenter. Många av mina närmsta vänner vill börja på ett mindre bolag och lockas inte alls av jättar som Ericsson, Volvo eller SKF. Istället är det ofta konsultbolag som beskrivs som drömplatser att börja på. Där tycker jag bolag som Acando, ÅF  och Sweco ligger helt rätt till. De har ett starkt varumärke bland oss studenter och kan locka riktigt duktiga ingenjörer. Det är en av anledningarna till att jag har ÅF i min portfölj. 

Skamfilat rykte

Att Ericssons rykte inte är det samma som på 90-talet tror jag många märkt. Men fortfarande finns det många äldre som anser att Ericsson är en svensk industripärla av ädlaste sort. Jag var på en träff med Aktiespararna våren 2016 där vi besökte Wallenstams huvudkontor och lyssnade på Hans Wallenstam. Jag satt då bredvid en trevlig dam som frågade vad min sysselsättning var. När jag svarade att jag just nu jobbar men att jag ska börja på Chalmers efter sommaren undrade hon om mitt drömjobb var LM Ericsson. Om vi säger såhär, Ericsson har inte det State of the art ryktet det hade när hon var yngre. Idag är det snarare Spotify och Google som drar toppingenjörer. 

Slutsats

Jag skulle personligen aldrig investera i Ericsson som det står idag. I och med mitt innehav i Investor så har jag en liten del indirekt, men längre än så kommer jag nog aldrig sträcka mig. De fyra absolut största hoten jag ser för Ericsson är alltså följande

1. Extremen konkurrens från bland annat Cisco och Huawei, vilket har lett till fallande lönsamhet och stagnerad omsättning.
2. Skamfilat ryckte. Toppersonerna väljer andra jobb i företag de anser mer spännande. Ofta lönsamma med tillväxt. Detta gör det svårt att konkurrera om arbetskraft då man inte kan anställa personer med den kompetens man söker. 
3. Tråkig bransch. Unga idag tycker inte det är hett med telefoni och växlar. Det är 1900-talets teknologi som bara ska fungera, de ser större möjligheter i andra branscher. 
4. Slutligen så är den här bilden knappast en bra reklampelare utåt...//Rasmus

Kommentarer

 1. Hej,

  Jag tog min civilingexamen för några år sedan och har varit anställd på Ericsson. Pallade inte vara kvar där pga att det inte finns några karriärvägar för ingenjörer, min närmsta chef motarbetade mig även fast jag hade ordnat kontakter själv internt inom R&D till mer spännande uppdrag än instegsjobb.

  Jag hoppas att bolaget går i konkurs snart, så att de anställda slipper lida igenom varsel var 3-5e år och kan hitta rimligare sysslor än att jobba på ett flaggskepp som tagit in så mycket vatten att masten knappt syns längre.

  //En bitter jevel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var mycket tråkigt att höra men det är nog tyvärr lite den bilden jag fått också. Hoppas du trivs på ditt nuvarande jobb!

   //Rasmus

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Tillväxtmaskinerna

En kanonrapport  Som jag skrev i min halvårsrapport så förväntade jag mig en Q2 rapport som skulle vara svagare än förra årets. Under 2016 släpptes nämligen Stellaris den 9 maj samt att Hearts of Iron IV rullades ut under D-day (6 juni). Spelen sålde otroligt bra och jag trodde varken vi skulle få se någon försäljnings- eller vinstökning Y-Y. Att Paradox då ökar omsättningen med 23% till 289,4 MSEK (234,9) och VPA med 14%, 1,2 SEK från 1,05 SEK förra året, fås ses som otroligt starkt. 
Under andra kvartalet 2017 släpptes Steel Division: Normandy 44, ett krigsspel där du styr din armé under kända slag från WW2. Spelet får ses som ett mer nischat spel än både HOI4 eller Stellaris så andelen försäljning som kan härledas från Steel Division fås nog anses minimalt. För att få lite uppfattning av storlek på spelen så hade Steel Divsion en all-time peak på 4,606 spelare medan HOI4 atp är 40,623 och Stellaris atp är på fina 68,517 spelare. Källa: Steamcharts DLC DLC DLC  Paradox har verklige…

Investera ditt studielån

Det är antagningstider! Idag kom så äntligen första antagningsbeskedet för höstens kursen och jag gissar att många blivande studenter är smått nervösa och har huvuden fyllda med tankar kring det nästa stora steget i livet. Att börja studera på universitetet är både spännande och roligt men samtidigt tufft med mycke pluggande. Kanske är det också dags att köpa/hyra en lägenhet och för många blir det första gången de får utöva privatekonomi på riktigt: budgetar ska göras, räkningar betalas och matkassar köpas - samtidigt som det ska finnas pengar över till att festa och kanske åka på någon resa. Man står även inför ett val jag tror många tycker är rätt svårt: studielån eller skuldfri?

Själv valde jag att plugga i Göteborg och kunde således bo kvar hemma. Det var ett ganska enkelt beslut då jag vill undvika att lägga studielånet på konsumtion. Nu tror jag inte att jag kommer bo hemma under hela min studietid då både jag och min flickvän är sugna på att skaffa oss ett eget boende och flyt…