Fortsätt till huvudinnehåll

Investera ditt studielån

Det är antagningstider! Idag kom så äntligen första antagningsbeskedet för höstens kursen och jag gissar att många blivande studenter är smått nervösa och har huvuden fyllda med tankar kring det nästa stora steget i livet. Att börja studera på universitetet är både spännande och roligt men samtidigt tufft med mycke pluggande. Kanske är det också dags att köpa/hyra en lägenhet och för många blir det första gången de får utöva privatekonomi på riktigt: budgetar ska göras, räkningar betalas och matkassar köpas - samtidigt som det ska finnas pengar över till att festa och kanske åka på någon resa. Man står även inför ett val jag tror många tycker är rätt svårt: studielån eller skuldfri?

Själv valde jag att plugga i Göteborg och kunde således bo kvar hemma. Det var ett ganska enkelt beslut då jag vill undvika att lägga studielånet på konsumtion. Nu tror jag inte att jag kommer bo hemma under hela min studietid då både jag och min flickvän är sugna på att skaffa oss ett eget boende och flytta ihop. Men just nu fungerar det rätt bra att bo hemma, tack Bose QC 35 för det! Jag har således valt att investera hela mitt studielån.

Studiemedel

När man börjar plugga finns det två få två typer av studiemedel, en bidragsdel och en lånedel. Om du pluggar heltid (60 HP/år) så läser man 20 veckor under höstterminen och 20 veckor under vårterminen. 


Som ni ser i tabellen ovan så rör det sig om 7168 kr/månad i form av lån och 2848 kr/månad i form av bidrag. Det varierar lite, t.ex så får man en stor utbetalning motsvarande nästan 6 veckor i mitten av Januari men bara ett halv utbetalning i maj. 

Totalt rör det sig alltså om lite mer än 71 000 kr per år i studielån. Om vi räknar med att man pluggar 4 år så har man ackumulerat en skuld på 286 720 kr. För 2017 var räntan 0,34% men eftersom jag tror att räntan är på väg upp så räknar vi med 2,3% i ränta framåt. Notera att man inte kan dra av för räntekostnaden för studielånet. Lånet ska betalas av på 25 år så att gissa räntan under den perioden är omöjlig. Men skulle räntan öka drastiskt är det förmodligen troligt att även tillväxten har dragit i gång runt om i världen, vilket borde vara bra för våra aktieplaceringar på längre sikt. Återbetalningstakten kommer då se ut enligt följande:


Investera studielånet

Så till den stora fråga. Ska du som kan undvara en del, eller hel studielånet investera det? Jag har valt att dela upp frågan i tre scenarion:
1. Investera hela studielånet och låta lånet amortera och betala räntekostnader av sig själv.
2. Investera hela studielånet och hoppas kunna betala av det direkt efter studier.
3. Investera delar av studielånet.

I scenario ett och två antar vi att man delar upp inköpen på 12 månader. D.v.s 71 680 kr/12 = 5973 kr/månad. Det kommer se ut ungefär såhär efter fyra år. Notera att det kan svänga betydligt mer än 15% och att det inte är omöjligt att en finanskris kommer år 4 och halverar portföljen!

En snabb förklaring till sparkalkylatorn ovan: 
- Vi sparar i en kapitalförsäkring. Eftersom vi vill minska den totala risken i portföljen kommer vi investera i utländska aktier såväl som svenska, vilket gör att vi sprider vår geografiska risk.
- Vi räknar med en statslåneränta och inflation på 2% de kommande 4 åren. 
- Värdeutveckling på 6%, bolagen ökar sina vinster med 6% om året och allt annat lika bör värdeutvecklingen vara 6% då.
- Vi tilltar mot en lite mer utdelningstung portfölj för att få kassaflöde till att finansiera amortering och räntekostnader, samt att det är kul att kunna köpa mer aktier längs vägen och för att ränta-på-ränta är fantastisk på lång tid!

Betala tillbaka

När januari kommer och du står med dina examen i handen kommer du som studerade i 4 år att ha cirka 342 267 kr i din portfölj, förutsatt att du investerade hela studielånet. Det är nu dags att börja betala tillbaka till CSN. Målet var att ha 4% direktavkastning i portföljen. Vilket ger 13 690 kr i utdelning år 1. 


Scenario 1

I det första scenariot så ska vi behålla portföljen och använda utdelningen till att amortera och betala räntekostnaderna, utdelningen som blir över återinvesterar vi och köper nya aktier för. Vi förutsätter också att utdelningarna växer i samma takt som vinsten, alltså med 6% per år. Våra förutsättningar ser då ut enligt följande:

Förklaring av värden ovan:
- Antar att statslåneräntan blir 3% framåt och att inflationen håller sig på 2,0%.
- Ingående värdet fås genom beräkningen vi gjorde ovan, d.v.s investerat studielån under 4 år.
- Värdeutveckling och direktavkastning samma som ovan, 6 respektive 4%.
- Fast årsavgift är ett snitt av hur mycket vi betalar tillbaka per år. Totalt ska 392 184 kr betalas tillbaka. Dela det på 25 år för att få 15 687 kr/år.
- Efter 25 är studielånet avbetalat och således är vår spartid 25 år.


Totalt kommer du ha ackumulerat utdelningar på 767 448 kr under de 25 åren, jämför det med 392 184 kr som du har betalat tillbaka, så har man gjort sig en helt okej hacka bara på utdelningarna. Värdet på portföljen kommer vara ungefär 1,6 miljoner kronor, men om vi justerar för inflation (pengar blir mindre värda) så kommer man fortfarande ha drygt 1 miljon kronor i dagens penningvärde. Om man ska låter portföljen vara när allt är återbetalt och bara ta från utdelningarna så får man cirka 39 000 kr per år i utdelning. (1 kr idag motsvarar i exemplet ovan 0,61 öre om 25 år). Det kan nog sätta en guldkant på många människors vardag och är ingen summa att skämta bort.

Scenario 2

Man säger ofta att pengar som man behöver inom fem år ska inte placeras på börsen. Om du därför vet med dig att du direkt efter slutförda studier kommer behöva pengarna till kontantinsats eller något liknande anser jag att det är bättre att placera pengarna på ett sparkonto med en liten ränta. Collector har ett konto på Avanza med 0,7% och Resurs Bank har bland annat ett med 0,8% ränta. Se bara till att ha insättningsgaranti där du stoppar in pengarna.

Det finns ju dock tillfällen där det inte är så dumt att sälja av en del- eller hela portföljen. Du kanske känner att börsen har gått otroligt stark under din studietid och helt plötsligt är du + 50% på din investering. Då behöver det inte vara dumt att sälja och betala tillbaka en del eller hela lånet. Du kanske har haft en sådana tur att du har 100 000 kr kvar efter att du betalt tillbaka allt. Du sätter av pengar på 25 år med samma förutsättningar som ovan, då har du en portfölj värd nästan 900 000 kr i dagens penningvärde plus att du sluppit tänka att du investerat lånade pengar under de senaste 25 åren. Inte så pjåkigt det heller!

Scenario 3

I scenario tre har du av olika orsaker inte råd eller möjlighet att investera hela studielånet. Kanske har du skaffat lägenhet och har bara några få 100-lappar över när månaden är slut. Är det då värt att investera dessa? Ja det tycker jag absolut! Ett långsiktigt sparande är alltid bra att ha. Sen finns det goda möjligheter att du kanske sparat ihop tillräckligt med pengar för att kunna betala räntan på studielånet varje år. För många vuxna är studieskulden en ganska tung post varje kvartal då räkningen trillar ner. Att då ha lite pengar undanstoppat som du plockar av varje gång det är dags kan låta dig förverkliga andra drömmar som att resa, köpa en ny bil eller skaffa den där soffan du alltid drömt om. 

Slutsats och risker

När det kommer till att investera så gäller det att inte förlora mer än vad du har råd med. Det finns en risk för att det kommer en stor ekonomisk kris precis när du studerat klart: din portfölj lyser rött, utdelningar slopas och du kanske inte får ett jobb. CSN är snällare än banken och kan ofta låta dig pausa dina inbetalningar, om du mot all förmodan är oförmögen att göra det. Det är alltid viktigt att vara långsiktigt, framför allt om du ska investera ditt studielån!

I mina exempel har jag utgått från aktier, men man kan också köpa fonder om man har noll intresse av att lära sig mer om den finansiella marknaden. Jag rekommenderar då att köpa billiga indexfonder, t.ex Avanza Zero (följer de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen inkl. utdelningar), någon nordisk indexfond samt en globalindexfond. Du får sälja av fondandelar några gånger per år (då fonder ofta behåller utdelningen och återinvesterar direkt i fonden) när det är dags att börja betala tillbaka.  

För dig som vågar investera ditt studielån finns det stora möjligheter till att kunna sätta lite guldkant i vardagen efter dina studier är klara. Jag hoppas det här inlägget kan inspirera er, inte bara till att investera studielånet, utan att våga ta klivet in i den finansiella världen. Det är inte så svårt som du tror!

Ett stort tack till Stefan Thelenius och hans sparkalkylator som hjälpt mig mycket i det här inlägget.

// Rasmus 

Disclaimer: 
Inget garanterar en avkastning på 6% + 4% utdelning i framtiden, det finns alltid en risk att förlora pengar på fonder och aktier och möjligheten att räntan höjs kraftigt kan försämra chansen till att göra en lyckan affär på sitt studielån.











Kommentarer

  1. Hej Rasmus!
    Jag undrar hur du tänker kring fribeloppet på studielånet.

    Jag har insett att det är väldigt svårt att förutse kommande intäkter närmsta halvåret när man är investerad på börsen.

    Kör du i princip buy&hold eller säljer du av och därmed kanske överskrider dit fribelopp?

    Mvh Marcus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har alla mina pengar i en Kapitalförsäkring. Det gör att det är enbart insättningar och värdet vid kvartalskiftena som påverkar hur myclet man betalar i skatt. Se mer här:
      https://www.avanza.se/lar-dig-mer/avanza-akademin/skatt-deklaration/hur-beskattas-ett-isk.html

      Radera
  2. Hej allihop, jag har blivit ljugid för av så många företag som har påstått att de är riktiga långivare, men alla mina ansträngningar har varit förgäves, jag har förlorat pengar till falska långivare som påstår sig vara vad de inte är. Tills min vän presenterade mig för rätt långivare som jag kontaktade och jag lyckades få ett lån på 95 000 från dem på bara 24 timmar, skulle jag rekommendera alla som letar efter ett lån utan rädsla att kontakta dem via e-post:___lapofunding960@gmail.com

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sammanfattning 2017 och utblick 2018

I det här blogginlägget ämnar jag utvärdera mitt börsår 2017 samt blicka ut över 2018. Meningen med bloggen var redan från början att jag skulle utvecklas, och det här är ett ypperligt tillfälle för mig att reflektera och analysera mina investeringsbeslut och mina innehav inför det nya året. Året 2017 När vi gick in i 2017 såg min portfölj ut enligt följande: Som man ser så var större delen av bolagen i portföljen utdelningsbolag där bland annat Skanska var det absolut största innehavet före Investor och Castellum. Under första halvåret gjorde jag en rad transaktioner och här är några utav dem, beskriver i större utsträckning varför i min halvårutvärdering som ni kan läsa  här .  ICA såldes mot Resurs. Resurs värderades oerhört lågt och med en lockande direktavkastning i kombination med en trevlig tillväxt. Just tillväxt är något jag tror ICA kommer ha svårt med framåt.  Lifco och Indutrade såldes med usel timing från mitt håll. Köpte ÅF samt fyllde på i andra in

Global Gaming IPO

Global Gaming är ett resultat av en företagsfusion 2015. Bolaget har rötter i ett teknikbolag och ett marknadsbolag som både grundades 2009 och vars ägare såg stora synergieffekter av en sammanslagning. Idag är bolaget ett snabbväxande bolag inom kasino och plattformsteknik. Anledning till IPO Bolaget hävdar själva i en presentation för Redeye, som ni kan se  här , att den primära anledningen till börsintroduktion är för att skapa legitimitet kring bolaget. VD:n Stefan Olsson menar att det är lättare att få leverantörer och att vara noterade hjälper till när man söker licenser. Ytterligare så har bolaget upplevt att det är svårt att rekrytera nya medarbetare och att man tror det blir lättare vid en börsintroduktion. Slutligen så säger han att det är bra för de befintliga ägarna då de får en mer likvid investering. IPO:n är på 1.000.000 aktier till priset 22kr/st. Affärsmodellen idag Global Gaming står på fem ben idag, varav ett är dominerande och två andra viktiga: Egna v