Fortsätt till huvudinnehåll

Sammanfattning 2017 och utblick 2018



I det här blogginlägget ämnar jag utvärdera mitt börsår 2017 samt blicka ut över 2018. Meningen med bloggen var redan från början att jag skulle utvecklas, och det här är ett ypperligt tillfälle för mig att reflektera och analysera mina investeringsbeslut och mina innehav inför det nya året.

Året 2017

När vi gick in i 2017 såg min portfölj ut enligt följande:

Som man ser så var större delen av bolagen i portföljen utdelningsbolag där bland annat Skanska var det absolut största innehavet före Investor och Castellum. Under första halvåret gjorde jag en rad transaktioner och här är några utav dem, beskriver i större utsträckning varför i min halvårutvärdering som ni kan läsa här

  • ICA såldes mot Resurs. Resurs värderades oerhört lågt och med en lockande direktavkastning i kombination med en trevlig tillväxt. Just tillväxt är något jag tror ICA kommer ha svårt med framåt. 
  • Lifco och Indutrade såldes med usel timing från mitt håll. Köpte ÅF samt fyllde på i andra innehav. 
  • Sålde Diös mot Hemfosa då jag tyckte att Hemfosa handlades till en kraftig rabatt mot sektorn (ca 0,7 P/B). En mycket fin affär så här långt. 
  • Sålde Avanza mot AQ Group. I samband med DI kritiska artiklar sålde jag Avanza dels för att jag en tid grubblat över om jag skulle ha kvar bolaget samt för jag ville minska andelen finans i portföljen. 

Utveckling H1

Vid utgången av H1 såg portföljen och utveckling ut enligt följande




H2 - Strategibyte från diversifiering till koncentrering

Den absolut största skillnaden mellan portföljen idag och för ett halvår sedan är inriktningen. Jag har idag nästan 60% av portföljen i fem tillväxtbolag varav de fyra största utgör över 50% av portföljen. Det här skiftet har inte hänt över en natt utan har växt fram med min ökade förståelse för vad som genererar avkastning, min förståelse för bolagen och min tid på marknaden. Jag har insett att om jag vill nå en avkastning långt över index år efter år så kommer jag; 1: behöva lägga ner massa tid och energi på att analysera bolag. 2: jobba med mig själv för att förstå hur jag som investerare agerar samt 3: koncentrera portföljen så att casen ger avtryck.

1: Tid och energi

Om man ska bli duktig på någonting så måste man lägga ner tid och energi på att träna, träna och träna. Det spelar ingen roll om det är matlagning, en sport eller investeringar; nedlagd tid kommer leda till att man blir bättre på det man övar på. Senaste halvåret har jag jobbat på att bli bättre på att analysera och förstå bolag. Jag har gjort prognoser för intjäningen i alla mina större "aktiva" portföljinnehav, något som har varit oerhört givande. Tidigare har jag mest funderat kring de större penseldragen, läst på om bolag och sen använt SME-data. Nu har jag försökt jobba på att göra egna prognoser och sedan jämföra mot SME, något jag känner att jag själv lärt mig väldigt mycket på.

2: Självutveckling 

Till hösten bytte jag utbildning från maskiningenjör till analytisk ekonomi då jag kände att maskiningenjörsutbildningen inte riktigt var vad jag hade förväntat mig. Mitt intresse för ekonomi och finans hade också under det senaste året växt otroligt mycket och hade utvecklats till något jag inte bara vill ha som hobby utan även som ett jobb i framtiden. Under det här halvåret, där jag bland annat läst marknadsföring och makroekonomi, har jag förstått hur mycket det är jag inte förstår. Skollitteraturen har fått mig att öppna ögonen och se på börsen på ett helt annat sätt och jag har utvecklat bättre förståelse för hur företag och ekonomi fungerar. 

Under 2018 har jag som mål att läsa/lysa på tio-tolv böcker som är icke-skönlitterära. Min julläsning består av Sapiens på Storytel och Flashboys på pocket. Två väldigt intressant, om än olika, böcker. Utöver att läsa har jag också skaffat en investeringsdagbok där jag skriver ner en kort kommentar kring alla mina transaktioner och idéer.

3: Koncentrera portföljen 

En process som jag kommit en bra bit med. Från att ha 17 bolag i början av året till 14 vid halvåret och stänga året med tolv stycken. Jag har också kraftig ökat vikten i mina fyra största bolag så att de utgör ca halva portföljen i dagsläget. Framåt så hoppas jag kunna ha en åtta-tio bolag, men det är ingenting jag kommer "pressa" fram utan jag tror det kommer ske allt eftersom. 

Portföljens utveckling 2017



När vi stänger böckerna för året 2017 så är jag otroligt nöjd med hur det har gått. En avkastning som mer än dubblar vad SIXPRX klarat av är jag riktigt nöjd med. Men att göra det en gång är ingen gång. När jag ser tillbaka på året så kan jag konstatera ett det är några få saker som spelat störst roll. 

1. Paradox Interactive och Evolution Gaming

Dessa två börsraketer har jag ägt, och ökat i, hela året. Mitt innehav i Paradox är idag 47% större sett i antal aktier än i början av året och mitt innehav i Evolution är hela 78% större. Dessa bolag har gått upp 83,7 respektive 124% i år och är i särklass mina största bidragsgivare mätt i avkastning. 

Lärdomen jag drar ifrån detta är att man ska låta sina vinnare löpa, så länge man inte anser att bolagen rusat för mycket eller att fundamenta ändrats.(mer om detta senare då jag presenterar mina förväntningar inför 2018). 

2.  Conviction 

I våras fick jag upp ögonen för LeoVegas och tog in bolaget i min portfölj där jag har mina studielånspengar. Under sommaren ökade jag i bolaget gång-på-gång då jag ansåg att marknaden underskattade Leos förmåga att attrahera och behålla kunderna. Bolaget hade gått som ett skott under våren och handlades efter en topp bara lägre och lägre nästan varje dag i början av sommaren för att stabilisera sig några kronor över 60. Jag låg i princip back under hela sommaren och när Q2:an kom i mitten av augusti så ökade jag mitt innehav betydligt. Bolaget fortsatte sedan att handlas lägre och lägre, egentligen fram till Q3 rapporten och förvärvet av Royal Panda. Jag låg under långa perioder back på Leo men fortsatte köpa månad efter månad då jag tror bolagets 2018 kommer bli kanonbra! Men mer om det senare... 

3. IPO - Teckna/Sälj 

Att det varit gynnsamt att teckna/sälja IPO:er senast åren tror jag inte många har missat. Under 2017 har jag fått tilldelning i sju bolag varav en blev en förlust på ca 10%. Resterande bolag har varit mer eller mindre lyckosamma och ca 3% utav avkastningen kan jag tacka nyintroduktionerna för. Kommer det fortsätta under 2018 tro? Utan att ha någon inblick så tror jag första kvartalet kan innehålla en del börsnoteringar, december var ju helt galen och corpfirmorna måste ha sagt nej till ett gäng av bolag och förlagt introduktionen till efter nyår.

Transaktioner

Efter en rapport som grovt underpresterade både mina och marknadens förväntningar valde jag att minska risken i Nobina och köpa LeoVegas istället. Efter rapporten kom ledningen med försäkringar, och insiderköp som backade upp deras ord, vilket gjorde att jag behöll resten av positionen då jag misstänkte att en uppvärdering kring Q3 skulle komma om den rapporten var bra. I det här fallet hade jag rätt om Nobina och innehavets såldes med en totalavkastning på runt 30% på ett och ett halvt år. 

ÅF sålde jag i början av hösten och köpte Net Gaming istället, värderingen var, och är, betydligt lägre än Catena Media och en uppvärdering borde ligga nära. Net Gaming är ett bra exempel på varför man ska göra sin egen analys då jag köpte caset mycket på "twitter och börssnack hausse" och kan inte riktigt trodde fullt ut på det själv. Det gjorde att jag valde att sälja innehavet med en -15% avkastning till fördel för Global Gaming under slutet av året. 

Cloettas år har varit mer salt än sött: ledning som storsålde innan vinstvarning, ständiga problem i produktion samt bränder. Bolaget gick jag ur i höstas och valde istället att öka rätt stort i både LeoVegas och Resurs Holding. Cloetta tyckte jag inte heller passade in i min nya portföljstrategi som jag hade börjat utforma under hösten. 

Global Gaming var ett bolag jag såg fram emot otroligt mycket och min analys om bolaget kan ni läsa här. Tyvärr fick jag ingen tilldelning men jag har under hösten byggt upp en mindre position. 

AQ Group och Hexagon är två riktigt fina kvalitetsbolag men som dessvärre åkt ut under december. Anledningen till att jag sålde Hexagon var att jag kände att Risk/Rewarden vid Rollén rättegången är ogynnsam och en eventuell dom tror jag kan leda till kraftigt börsfall, medan en frikänning skulle ge någon procent. Att AQ Group är ett otroligt fint bolag tror jag de flesta håller med om men jag har valt att satsa pengarna från Hexagon och AQ i G5 Entertainment. Jag har följt bolaget från sidlinjen ett tag och tycker att möjligheten till fina försäljningssiffrorna i Q4 är lovande om man tittar på topplistorna. Här är en länk till den eminente Dividentblower och hans genomgång av G5 som han la ut på twitter nyligen

Bolaget har också börjat få en historik av leverans och då jag innan såg det lite mer som ett "one-hit-wonder" så tycker jag de börjar nå en bredd i sin produktportfölj som gör att risken går ned betydligt. Att hitta ett gamingbolag som kan komplettera Paradox i portföljen känns riktigt bra då jag tror oerhört starkt på spelmarknaden framåt. 

2018

Inför 2018 så är det fyra bolag som jag tror lite extra på och som står för ca 50% av portföljen. Paradox, G5, Evolution och LeoVegas är fyra bolag som alla verkar på marknader med stark strukturell tillväxt, starka varumärken inom sina marknaden och goda förutsättningar för att penetrera nya marknader. Lägg där till Global Gaming som är en intressant uppstickare med en väldig potential och risk framåt!

Paradox Interactive

Att 2017 skulle bli ett mellanår var klart redan inför året. Stellaris och Hearts of Iron IV hade släpps under våren/sommaren 2016 och inga stora spel var aviserade inför 2017. Det enda spelsläppet var som förläggare för det andra världskriget spelet Steel Divsion: Normandy 44. Ett väldigt nischat spel som får ses som en liten flopp med en all-time peak på runt 4600 spelare. Att bolaget trots detta levererade en Q2 som var betydligt mycket bättre än förra årets är inget annat än en fantastisk prestation. Q1 och Q3 tycker jag har kommit in som förväntat och inför Q4 har jag räknat med aningen starkare omsättning men lite sämre marginal än förra året. 

Anledningen till att jag fullständigt älskar Paradox och tror att den kommer mångdubblas framåt beskriver jag i djupare detalj här, men kort sagt så är deras spelarbas otroligt lojal, varumärkena är starka inom deras nisch, deras DLC's och expansioner adderar content för spelarna som de är beredda att betala för och vi har spelare som fyller på underifrån samtidigt som gamla spelare stannar kvar. 

Inför 2018 släpps Surviving Mars som är ett IP som Paradox äger. Spelet tycker jag ligger helt rätt i tiden och jag tror det här har möjligheten att bli, om inte lika stort som Cities Skylines så i alla fall en riktig succé. Av att döma från olika listor på nätet över "spel vi ser fram emot 2018" så är intresset för Surviving Mars väldigt stort och spelet lanseras under våren enligt Paradox. 

Utöver Surviving Mars kommer de också publicera Battletech, de äger tyvärr inte IP:n för det här spelet men jag får känslan av att spelet är efterlängtat bland gamla fans. Lägg där till en hel hög med DLCs och expansioner så tror jag förutsättningarna för 2018 ser riktigt riktigt bra ut!

Jag tycker det är otroligt svårt att räkna på Paradox och i det här bolaget ska jag erkänna att jag kör mest på känsla. Att prognostisera hur olika spel slår osv är näst intill omöjligt för mig men jag höftar lite och räknar med att omsättningen i år blir ca 810M med 266M i rörelseresultat. För 2018 tror jag SM, Battletech, DLCs och expansioner samt försäljning av gamla spel kommer leda till en omsättning på nästan 1 miljard, 990M och en vinst på 347M.

LeoVegas

Skrev i inför Q2 rapporten i somras ett längre inlägg om LeoVegas och varför jag tror så starkt på dem framåt, ni kan läsa inlägget här (scrolla ner under Paradox). Lite snabbt så tror jag att deras varumärke och användarvänlighet gör att de kan attrahera kunder och behålla de till en lägre marknadsföringskostnad än vad deras konkurrenter kan. Just nu befinner sig LeoVegas i ett tillväxt skede där de har lägre marginaler än flertalet konkurrenter för de maxar sin marknadsföring. Ju större Leo blir desto mer marknadsföring kommer de kunna bära samtidigt som de är lönsamma. Som exempel så la det Q2 2016 18,7M € på marknadsföring vilket ledde till EBIT marginal på -9%. Under Q2 2017 la de 20,8M € på marknadsföring men kunde behålla en marginal 11,2%. 

Inför 2018 räknar jag med att vi får se ett liknande mönster som inför 2016 där Leo spänner marknadsföringsmusklerna rejält inför VM för att sedan under resten av året dra ner på marknadsföringen rejält. Såhär har jag räknat: 



Jag har i mina estimat medvetet räknat ganska konservativt kring Red Panda då jag vill ha en marginal of safety. Tror att 2018 kommer bli ett väldigt spännande år för LeoVegas!

Evolution Gaming

Under 2017 har Evolution Gaming sett en kraftig omsättningsökning och stärkta marginaler vilket har lett till att vinsten har i stort sätt dubblats och aktien har gått över 120%. Förväntningarna på framtiden är höga och jag tror att EVO ligger helt rätt framåt. På mina egna estimat så får man ett bolag som 2018 växer omsättningen med 30% 2017-2018 och vinsten med 27% till P/E 34,7 på årets vinst. Det tycker jag känns rätt dyrt men jag tror att min prognos är rätt konservativ och bolaget har en ny studio i Vancouver som lanseras i början av 2018, i kombination med att vissa stater i USA börjar öppna upp sig för online gambling så tror jag att chansen för positiva överraskningar är stora. Men det kan mycket väl vara så att Evolution står inför ett riktigt mellanår á la 2016. 


En fundering jag har är kring kassan, jag har lite svårt att se vilka förvärv de kan tänkas göra? Köpa upp en mindre konkurrent, expansion i Kina, utdelningar eller återköp? Det återstår att se och jag väntar spänt på rapporten!

Global Gaming 555

Ett mindre bett jag tagit är Global Gaming. Bolaget växer så det knakar och har, precis som Leo, två saker jag tror oerhört mycket på: Användarvänlig teknik och ett starkt varumärke. Något bolaget dessvärre inte har är geografisk riskspridning och historik vilket är anledningen till att jag valt att bara ha en mindre andel av portföljen i GG. VD:n blev nyligen intervjuad av EGR som ni kan läsa här. I artikeln så berör Stefan Olsson den största anledningen till att jag vågat ta en position i bolaget trots den extrema risken:



På Twitter och Börssnack har det varit väldigt mycket snack om bank-id inte fungerar och att de inte är en godkänd KYC (know your customer) osv. I samband med en artikel tidigare i december rasade Global Gaming och jag ska erkänna att jag drogs med och sålde ca 30% av mitt innehav. Mitt caset kring Global Gaming har varit att de ska vara en nischad aktör som istället för att genom sms och e-mail pusha kunderna till sin sida likt andra operatörer ska de finnas där för spelare som bara vill spela lite och kanske, eventuellt, ta ut pengarna de vinner snabbt och smidigt. Jag var inte lika säker på att ledningen insåg vilken nischmöjlighet de satt inne på men jag tycker att Stefan och bolaget är inne på samma linje som mig vilket har gjort att de har fortsatt förtroende.

Riskerna i bolaget är fortfarande väldigt stora. Nästan alla intäkter kommer via Ninja Casino i Sverige och med en stundande reglering och skatt på tror jag 2019 kommer betyda ett stort vinsttapp för Ninja Casino. Under 2018 säger Stefan i artikeln att de ska satsa mer på sitt B2B erbjudande vilket jag tycker är sunt. Jag hoppas också att de försöker ta NC konceptet utomlands, antingen med egen sida eller att de får ett avtal med en annan leverantör att leverera plattformen till.


Vill ni läsa mer om bolaget så kan jag tipsa om mitt inlägg vid IPO:n och för hur jag har räknat kan ni titta här.

Tack så mycket för ni orkat läsa, inlägget blev lite kortare än tänk p.g.a plugg och andra aktivitet. Nu återstår det bara att önska er ett riktigt gott nytt år och finfin överavkastning!

//Rasmus Persson
2017-12-31





Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Investera ditt studielån

Det är antagningstider! Idag kom så äntligen första antagningsbeskedet för höstens kursen och jag gissar att många blivande studenter är smått nervösa och har huvuden fyllda med tankar kring det nästa stora steget i livet. Att börja studera på universitetet är både spännande och roligt men samtidigt tufft med mycke pluggande. Kanske är det också dags att köpa/hyra en lägenhet och för många blir det första gången de får utöva privatekonomi på riktigt: budgetar ska göras, räkningar betalas och matkassar köpas - samtidigt som det ska finnas pengar över till att festa och kanske åka på någon resa. Man står även inför ett val jag tror många tycker är rätt svårt: studielån eller skuldfri? Själv valde jag att plugga i Göteborg och kunde således bo kvar hemma. Det var ett ganska enkelt beslut då jag vill undvika att lägga studielånet på konsumtion. Nu tror jag inte att jag kommer bo hemma under hela min studietid då både jag och min flickvän är sugna på att skaffa oss ett eget boende och fly

Global Gaming IPO

Global Gaming är ett resultat av en företagsfusion 2015. Bolaget har rötter i ett teknikbolag och ett marknadsbolag som både grundades 2009 och vars ägare såg stora synergieffekter av en sammanslagning. Idag är bolaget ett snabbväxande bolag inom kasino och plattformsteknik. Anledning till IPO Bolaget hävdar själva i en presentation för Redeye, som ni kan se  här , att den primära anledningen till börsintroduktion är för att skapa legitimitet kring bolaget. VD:n Stefan Olsson menar att det är lättare att få leverantörer och att vara noterade hjälper till när man söker licenser. Ytterligare så har bolaget upplevt att det är svårt att rekrytera nya medarbetare och att man tror det blir lättare vid en börsintroduktion. Slutligen så säger han att det är bra för de befintliga ägarna då de får en mer likvid investering. IPO:n är på 1.000.000 aktier till priset 22kr/st. Affärsmodellen idag Global Gaming står på fem ben idag, varav ett är dominerande och två andra viktiga: Egna v