Fortsätt till huvudinnehåll

Resurs Holding delar upp utdelningen

Återköp och halvårsutdelning

Igår kom ett pressmeddelande från Resurs att de ska gå över till halvårs utdelning, och föreslår därför en "extra" utdelning, förmodligen under oktober/november. De meddelade också att styrelsen söker bemyndigande att köpa tillbaka upp till 5% av de utestående aktierna. 

Extra utdelning

"Förslaget om extra utdelning har sin grund i en avsikt att gå över till halvårsvisa utdelningar istället för som tidigare en gång per år." (Källa: Resurs Holding)

Det är alltså inte en extra utdelning av 2016 års vinst vi kommer få, utan istället för att få hela utdelningen för 2017 under våren 2018 så skyfflar de ut vinsten från H1 2017 i höst. Vinsten från H2 2017 kommer förmodligen delas ut under våren 2018. Sedan får vi vinsten från H1 2018 under hösten 2018, osv osv. Det är således igen extra utdelning vi som aktieägare erhåller utan vi får bara vinsten från första halvåret tidigare än vad vi brukade få. 

I vintras meddelade t.ex. Castellum och HM att de går över till utdelning halvårsvis. De valde då att dela upp utdelningen till en gång under våren och en till hösten, precis som Resurs. Skillnaden är att Castellum kommer dela ut halva 2016 års utdelning i höst medan Resurs kommer dela ut halva 2017 års utdelning i höst. Vilket i praktiken betyder att vi få utdelningen ett år tidigare i Resursfallet.

Uppdatering: Sökte Resurs Holdings IR/Finanschef, Peter Rosén och han bekräftar att utdelningen i höst är för H1 2017.  Och vid bolagstämman kommer de komma med förslaget för resten utdelningen för resten av 2017.

"Det stämmer att styrelsen kommer föreslå till bolagstämman att betala ut de 300 msek som räknats av kapitalbasen för H1 2017, det är inte en extra utdelning för 2016. Styrelsen kommer sedan till årsbolagsstämman komma med förslag för utdelning för resten av 2017." (Peter Rosén i ett mail till mig)

Återköpen

Att Resurs väljer att återköpa aktier ser jag som ett bra beslut. Aktien handlas till P/E 10,8 på rullande tolv månader vilket fås ses som billigt för ett bolag som väntas öka vinsten med nästan 15% på innevarande år och 7,1% under 2018 (källa: SME Direkts sammanställning.) 

En av huvudanledningarna till återköpen tror jag också är för att hjälpa Nordic Capital komma ur. Just att Nordic Capital vill ut tror jag är en av anledningarna till att kursen varit så pressad ett längre tag. Förhoppningsvis kan det här vara början till en uppvärdering på bolag och ser vi framåt så tror jag en totalavkastning på 20%/år inte är omöjligt:
  1. 6% utdelning
  2. 5% återköp
  3. 7% vinsttillväxt
  4. Multipelexpansion
Jag ökade ingenting idag men kommer förmodligen öka på sikt.

//Rasmus
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Global Gaming IPO

Global Gaming är ett resultat av en företagsfusion 2015. Bolaget har rötter i ett teknikbolag och ett marknadsbolag som både grundades 2009 och vars ägare såg stora synergieffekter av en sammanslagning. Idag är bolaget ett snabbväxande bolag inom kasino och plattformsteknik.Anledning till IPOBolaget hävdar själva i en presentation för Redeye, som ni kan se här, att den primära anledningen till börsintroduktion är för att skapa legitimitet kring bolaget. VD:n Stefan Olsson menar att det är lättare att få leverantörer och att vara noterade hjälper till när man söker licenser. Ytterligare så har bolaget upplevt att det är svårt att rekrytera nya medarbetare och att man tror det blir lättare vid en börsintroduktion. Slutligen så säger han att det är bra för de befintliga ägarna då de får en mer likvid investering. IPO:n är på 1.000.000 aktier till priset 22kr/st. Affärsmodellen idagGlobal Gaming står på fem ben idag, varav ett är dominerande och två andra viktiga: Egna varumärken på egna p…

Därför äger jag inte Ericsson

Idag kom Ericsson med deras Q2:a, och för fjärde kvartalet i rad blev det ingen vinst. Bolaget har gått från 13 549 miljoner kronor i vinst 2015 till  -13 744 miljoner kronor de senaste fyra kvartalen. Omsättningen har de senaste 10 åren stått och stampat på mellan 200-245 miljarder kronor medan vinstmarginalen har hoppat upp och ned mellan 5,5% till nu, -6,47%. Men största hotet för Ericsson är inte deras avsaknad på tillväxt eller deras ojämna vinstmarginaler. Jag tror att problemet ligger mycket djupare än så.
Ericsson som teknologibolag Jag pluggar maskinteknik på Chalmers ute på Lindholmen. I min sektion ingår, utöver maskinteknik, också bland annat Datateknik och Elektroteknik, två ingenjörstyper som är åtråvärda för Ericsson. Eftersom jag är intresserad av börs och finans har jag snackat med en hel del personer som pluggar på någon utav ovan nämna program angående just Ericsson. Intresset har varit svalt och kommentarer man ofta hör är "att det är tråkigt", "ver…

Tillväxtmaskinerna

En kanonrapport  Som jag skrev i min halvårsrapport så förväntade jag mig en Q2 rapport som skulle vara svagare än förra årets. Under 2016 släpptes nämligen Stellaris den 9 maj samt att Hearts of Iron IV rullades ut under D-day (6 juni). Spelen sålde otroligt bra och jag trodde varken vi skulle få se någon försäljnings- eller vinstökning Y-Y. Att Paradox då ökar omsättningen med 23% till 289,4 MSEK (234,9) och VPA med 14%, 1,2 SEK från 1,05 SEK förra året, fås ses som otroligt starkt. 
Under andra kvartalet 2017 släpptes Steel Division: Normandy 44, ett krigsspel där du styr din armé under kända slag från WW2. Spelet får ses som ett mer nischat spel än både HOI4 eller Stellaris så andelen försäljning som kan härledas från Steel Division fås nog anses minimalt. För att få lite uppfattning av storlek på spelen så hade Steel Divsion en all-time peak på 4,606 spelare medan HOI4 atp är 40,623 och Stellaris atp är på fina 68,517 spelare. Källa: Steamcharts DLC DLC DLC  Paradox har verklige…