Fortsätt till huvudinnehåll

Rapportsäsongen drar igång - DNB


DNB och banksektorn

Först ut med sin Q2:a i år var den norska bankjätten DNB. Jag har ägt bolaget i min studielånsportfölj sedan i januari. Den primära anledningen till detta är att jag tror räntorna inte kommer stå så mycket lägre än kring de nivåer vi har idag. Visst så var det inte ett lika fint köpläge som när jag köpte svenska storbanker strax efter brexit med en väntad direktavkastning på ca 7-8% på 2016 års prognos. Å andra sidan är det bra att sprida riskerna geografiskt, vilket var en av anledningarna till att jag köpte DNB och inte SEB. Risken finns såklart att vi kan se ytterligare en ekonomisk kris framåt likt den vi såg 2008. Men då tror jag sannolikheten för att det blir lika blodigt som då är minimal. Jag hoppas, och tror, att banker i allmänhet har lärt sig sin läxa. Och är det några banker man ska ha så finner jag de nordiska som synnerligen bra val; de är kapitalstarka och verkar i välutvecklade länder med bra tillväxt samt att det finns välfungerande banksystem och regelverk.

Q2:an

En länk till bolagets rapport hittar ni här. DNB inleder rapportsäsongen för de nordiska bankerna och levererade en klart bättre rapport än estimaten från SME Direkt.

Källa SME.Direkt
Det som utmärkte mest var kreditförlusterna, hela 54,4% lägre än förväntat. DNB har stor exponering mot norska olje- och servicebolag och jag tror att en stabilitet i oljepriset har fått de stora producenterna att investera igen. Vilket gör att servicebolagen tjänar pengar och kan betala av sina lån. Långsiktigt (5-10 år +) är jag riktigt skeptisk till oljan. Jag tror det är möjligt att hela oljesektorn runt om i världen kommer få det svårt vid elektrifiering av bilflottan. I "panik" ökar de då produktionen av olja för att hinna tjäna så mycket pengar som möjligt på det svarta guldet innan behovet försvinner totalt. Deras stress med att hinna få upp oljan kommer leda till att priset faller, likt de vi såg i slutet av 2015-vintern 16. Detta kommer leda till att tillgängligheten på olja kommer vida underskrida produktionen, vilket först och främst kommer slå ut de producenter som har hög kostnad vid framställning, till exempel skifferoljeproducenterna. Detta kommer på kort sikt stabilisera priserna men den långgående trenden spår jag är svart som oljan själv. 


I deras Q2 rapport säger DNB att de jobbar med att omstrukturera olje- och gaslånen. 
"As a result of the restructuring of portfolios withing shipping and oil and offshore-related segments, there was a reduction in loan volumes to these industries, while there was a rise in lending to other industries during this period." (sidan 5 Q2 rapporten) 
Jag tolkar detta som att de jobbar med att minska exponeringen mot olje- och gassektorn för att fokusera på att öka utlåningen till andra områden, det här ser jag mycket positivt på! Slutligen så meddelade de också att de ska köpa tillbaka aktier. Jag har nog ingen jättestark åsikt om återköp generellt men är det några företag som jag anser att återköp är rimligt för så är det just för storbankerna. Marknaden växer inte så mycket och de har ständig konkurrens från aktörer som försöker får en bit av kakan, t.ex Avanza och Lendify. 

Imorgon

En stor dag imorgon, först kommer Castellum och ÅF med sina rapporter kl 8 respektive 11 (jätteoskönt att släppa rapport under öppen börs förövrigt). Sedan rullar alla antagningsbesked till universiteten ut imorgon och det firar vi med ett extra lång blogginlägg kring ämnet studielån! Något du inte vill missa. 

Lite kort om rapporterna imorgon. Viktigast för Castellum är deras förvaltningsresultat, ganska ospännande rapport. ÅF å andra sidan tror jag blir spännande. Påsken ägde rum under Q2 i år och inte under Q1 som förra året, svåra jämförelsetal. Byggsektorn går däremot på högvarv och där ligger ÅF helt rätt. Så jag gissar på in-line för båda rapporterna imorgon med en lite joker i ÅF's byggverksamhet som kan överraska positivt. 

//Rasmus




Kommentarer

  1. Kul att du också gillar DNB! Har det själv i min portfölj sedan aug-16. Funderar på dina tankar kring hur Avanza och Lendify skulle konkurrera med DNB? Verksamma i olika länder och ägnar sig åt helt olika verksamheter? (nätmäklare och peer-to-peer lending vs retail-banking/IBD)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ursäkta för jag uttryckte mig lite oklart. Jag syftar på att marknaden för storbankerna inte växer så mycket och konkurrensen ökar för alla de stora generellt. Tittar vi på DNB så stämmer detta då omsättning och vinst i princip stått och stampat senaste fyra åren. Nya företag kommer hela tiden och siktar in sig på en nisch. Kollar vi på Avanza och Nordnet så har de tagit stora marknadsandelar på aktiehandel.

      Att företag som Resurs, Nordax och Lendify tagit över stora delar av konsumentkrediter är ytterligare ett bevis på att storbankerna är under ständiga hot från företag som försöker ta brödsmulorna.

      //Rasmus

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sammanfattning 2017 och utblick 2018

I det här blogginlägget ämnar jag utvärdera mitt börsår 2017 samt blicka ut över 2018. Meningen med bloggen var redan från början att jag skulle utvecklas, och det här är ett ypperligt tillfälle för mig att reflektera och analysera mina investeringsbeslut och mina innehav inför det nya året. Året 2017 När vi gick in i 2017 såg min portfölj ut enligt följande: Som man ser så var större delen av bolagen i portföljen utdelningsbolag där bland annat Skanska var det absolut största innehavet före Investor och Castellum. Under första halvåret gjorde jag en rad transaktioner och här är några utav dem, beskriver i större utsträckning varför i min halvårutvärdering som ni kan läsa  här .  ICA såldes mot Resurs. Resurs värderades oerhört lågt och med en lockande direktavkastning i kombination med en trevlig tillväxt. Just tillväxt är något jag tror ICA kommer ha svårt med framåt.  Lifco och Indutrade såldes med usel timing från mitt håll. Köpte ÅF samt fyllde på i andra in

Investera ditt studielån

Det är antagningstider! Idag kom så äntligen första antagningsbeskedet för höstens kursen och jag gissar att många blivande studenter är smått nervösa och har huvuden fyllda med tankar kring det nästa stora steget i livet. Att börja studera på universitetet är både spännande och roligt men samtidigt tufft med mycke pluggande. Kanske är det också dags att köpa/hyra en lägenhet och för många blir det första gången de får utöva privatekonomi på riktigt: budgetar ska göras, räkningar betalas och matkassar köpas - samtidigt som det ska finnas pengar över till att festa och kanske åka på någon resa. Man står även inför ett val jag tror många tycker är rätt svårt: studielån eller skuldfri? Själv valde jag att plugga i Göteborg och kunde således bo kvar hemma. Det var ett ganska enkelt beslut då jag vill undvika att lägga studielånet på konsumtion. Nu tror jag inte att jag kommer bo hemma under hela min studietid då både jag och min flickvän är sugna på att skaffa oss ett eget boende och fly

Global Gaming IPO

Global Gaming är ett resultat av en företagsfusion 2015. Bolaget har rötter i ett teknikbolag och ett marknadsbolag som både grundades 2009 och vars ägare såg stora synergieffekter av en sammanslagning. Idag är bolaget ett snabbväxande bolag inom kasino och plattformsteknik. Anledning till IPO Bolaget hävdar själva i en presentation för Redeye, som ni kan se  här , att den primära anledningen till börsintroduktion är för att skapa legitimitet kring bolaget. VD:n Stefan Olsson menar att det är lättare att få leverantörer och att vara noterade hjälper till när man söker licenser. Ytterligare så har bolaget upplevt att det är svårt att rekrytera nya medarbetare och att man tror det blir lättare vid en börsintroduktion. Slutligen så säger han att det är bra för de befintliga ägarna då de får en mer likvid investering. IPO:n är på 1.000.000 aktier till priset 22kr/st. Affärsmodellen idag Global Gaming står på fem ben idag, varav ett är dominerande och två andra viktiga: Egna v