Fortsätt till huvudinnehåll

Halvårsrapport 2017

När vi stänger böckerna för första halvåret kan vi konstatera att 2017 har börjat bra. OMXS30 är upp 5,62% och räknar vi med utdelningarna så är SIX30 upp 8,32%.

Portföljförändringar

När året startade så såg min portfölj ut enligt följande:
Under året har en del bra, men också mindre bra transaktioner skett. Jag sålde ut ICA i början av året och köpte Resurs Bank. ICA är ett jättefint bolag men jag tror inte att tillväxten de kommande åren kommer vara lika stora som för Resurs Bank. Jag tror inte heller att ICA kommer ha det lika lätt att ställa om till e-handeln som t.ex Axfood. Det kan bli stora bekymmer inom ICA-handlarnas förbund där man har olika handlare och inte en lika starkt centraliserad organisation som Axfood. Men å andra sidan kanske ICA kan gynnas av deras stora butiksnät och bli lite av ett pick-up ställ där man hämtar sina färdigpackade matkassar med det man beställt. Det är ingen lätt fråga. Men jag tror helt enkelt att det finns bättre bolag, vilket gjorde att jag valde att sälja ICA. 

Två andra innehav som jag sålde i början av året, och dessa med fantastisk dålig timing, var Lifco och Indutrade. Mina försäljningar är bra exempel på när brist av långsiktighet gör att man tar förhastade beslut. Jag började köpa in mig i både Lifco och Indutrade under slutet av förra sommaren. De handlades i stort sett lägre för varje månad som gick tills de vände runt nyår och lagom tills jag sålde i slutet av februari började den klättra ordentligt.
Dålig timing. Lifcos kursgraf ett år bakåt.

Jag har även sålt mitt innehav i Avanza i samband med sälj rekommendation från Dagens Industi, Nordeas intåg i aktiehandel och analytikerna som reviderade ner sina estimat. Händelser som fortfarande tynger kursen då den inte kommit tillbaka till sitt ATH på 414kr från i vintras.  Jag kom ut innan det brakade samman totalt, vilket var skönt. Positionen i Avanza var en "halvlång" swing på ökat intresse för aktiehandel i och med stigande börser. Dessutom ville jag sänka min exponering mot finans. Istället blev det att välkomna en ny liten pärla till portföljen i form av AQ Group som hade kommit ner från runt 230kr till låga 200kr. 

De senaste två försäljningarna som har skett var när jag flippade Diös för Hemfosa eftersom jag tror att Hemfosa har bättre fastigheter samt de handlades en ganska bra bit under substans och när jag sålde Betsson som länge varit ett tung post i portföljen i samband med spelutredningen den 31:e mars. 

För den uppmärksamme så kan man se att jag inte hade Evolution Gaming i portföljen vid årsskiftet men har bolaget nu. Det beror på att jag flyttande den från min nu avvecklade "tillväxtportfölj" till avkastningsportföljen i början av januari. 

Utveckling

Jag är väldigt nöjd med min portföljs prestation under året. De bolag som har bidragit mest är Evolution Gaming, Paradox och Investor med 69,71%, 35,47% respektive 19,24% uppgång. Även Cloetta och Hexagon har bidragit med hög avkastning, 23,04% respektive 20,91%, men på grund av den lägre portföljvikten har de inte bidragit lika mycket till den totala utvecklingen. Sämst för portföljen har Skanska varit med -7,07% tillsammans med Resurs på -11,05%. Men om vi stoppar in utdelningarna så ser det inte fullt så hemskt ut varken Resurs eller Skanska.


Trots några dåliga försäljningar, Skanska och Resurs dåliga utveckling samt tillfällen med brist på långsiktighet så är jag väldigt nöjd med portföljens överavkastning på 3,29% mot SIX30 Return Index. 

Sommaren och hösten

I sommar blir det sommarjobb och jag planerar att bygga vidare på min stek i Leo Vegas som jag börjat bygga i min Studielånsportfölj, men som även kommer tas in i Avkastningsportföjen. Jag tycker också att Skanska börja se lockande ut kring 200-lappen så inte omöjligt att det blir några köp där. Jag måste också se över Nobina, rapporten i fredags var inte vad jag hade förväntat mig så ska fundera på om bolaget ska vara kvar eller inte. Lutar just nu mot att ge bolaget en rapport till. Sen börjar min rapportsäsong den 12:e juli med DNB för att sluta med Brdr. Hartmann den 29:e augusti. En spännande rapportsäsong där jag ska försöka hinna skriva lite kort om alla rapporter. 

Två rapporter jag ser fram emot extra mycket är Leo Vegas och Paradox. Ska bli intressant om Leos satsningar på reklam kommer leda till pengar på sista raden eller om det bara leder till ökad försäljning. Paradox hade en super vår förra året med lanseringar av Stellaris och Hearts of Iron IV. Kommer bli svårt att leverera ett lika starkt kvartal 2017 och jag tror att alla inte förstått svängningarna i gamingbolagens intjäning. Så tror det kan bli så att vi får en go dipp som öppnar upp för eventuella köplägen. 

Jag hoppas ni också hade ett bra första halvår och att ni har en bra sommar.

//Rasmus


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sammanfattning 2017 och utblick 2018

I det här blogginlägget ämnar jag utvärdera mitt börsår 2017 samt blicka ut över 2018. Meningen med bloggen var redan från början att jag skulle utvecklas, och det här är ett ypperligt tillfälle för mig att reflektera och analysera mina investeringsbeslut och mina innehav inför det nya året. Året 2017 När vi gick in i 2017 såg min portfölj ut enligt följande: Som man ser så var större delen av bolagen i portföljen utdelningsbolag där bland annat Skanska var det absolut största innehavet före Investor och Castellum. Under första halvåret gjorde jag en rad transaktioner och här är några utav dem, beskriver i större utsträckning varför i min halvårutvärdering som ni kan läsa  här .  ICA såldes mot Resurs. Resurs värderades oerhört lågt och med en lockande direktavkastning i kombination med en trevlig tillväxt. Just tillväxt är något jag tror ICA kommer ha svårt med framåt.  Lifco och Indutrade såldes med usel timing från mitt håll. Köpte ÅF samt fyllde på i andra in

Tillväxtmaskinerna

En kanonrapport  Som jag skrev i min halvårsrapport så förväntade jag mig en Q2 rapport som skulle vara svagare än förra årets. Under 2016 släpptes nämligen Stellaris den 9 maj samt att Hearts of Iron IV rullades ut under D-day (6 juni). Spelen sålde otroligt bra och jag trodde varken vi skulle få se någon försäljnings- eller vinstökning Y-Y. Att Paradox då ökar omsättningen med 23% till 289,4 MSEK (234,9) och VPA med 14%, 1,2 SEK från 1,05 SEK förra året, fås ses som otroligt starkt.  Under andra kvartalet 2017 släpptes Steel Division: Normandy 44, ett krigsspel där du styr din armé under kända slag från WW2. Spelet får ses som ett mer nischat spel än både HOI4 eller Stellaris så andelen försäljning som kan härledas från Steel Division fås nog anses minimalt. För att få lite uppfattning av storlek på spelen så hade Steel Divsion en all-time peak på 4,606 spelare medan HOI4 atp är 40,623 och Stellaris atp är på fina 68,517 spelare. Källa:  Steamcharts DLC DLC DLC  Paradox

Global Gaming IPO

Global Gaming är ett resultat av en företagsfusion 2015. Bolaget har rötter i ett teknikbolag och ett marknadsbolag som både grundades 2009 och vars ägare såg stora synergieffekter av en sammanslagning. Idag är bolaget ett snabbväxande bolag inom kasino och plattformsteknik. Anledning till IPO Bolaget hävdar själva i en presentation för Redeye, som ni kan se  här , att den primära anledningen till börsintroduktion är för att skapa legitimitet kring bolaget. VD:n Stefan Olsson menar att det är lättare att få leverantörer och att vara noterade hjälper till när man söker licenser. Ytterligare så har bolaget upplevt att det är svårt att rekrytera nya medarbetare och att man tror det blir lättare vid en börsintroduktion. Slutligen så säger han att det är bra för de befintliga ägarna då de får en mer likvid investering. IPO:n är på 1.000.000 aktier till priset 22kr/st. Affärsmodellen idag Global Gaming står på fem ben idag, varav ett är dominerande och två andra viktiga: Egna v