Fortsätt till huvudinnehåll

Följ min väg mot ett stort kapital

Hej!

Den här bloggen är skapad för att jag vill lära mig mer om finansmarknaden och investeringar. Förhoppningen är att det ske genom att jag reflektera kring omvärlden och mina investeringar. Jag hoppas att du som läsare också kan lära dig något nytt, bli lite inspirerad och kommer det upp några funderingar, frågor eller om du tycker jag är helt ute och cyklar så får ni gärna lägga en kommentar. Man lär sig bäst tillsammans och om man blir frågad/ifrågasatt.

Vem är jag?

Mitt namn är Rasmus Persson, 21 år gammal och studerar till maskiningenjör på Chalmers Tekniska Högskola. Jag sitter också som ordförande i H-Sektionens Investeringsförening där jag, tillsammans med tre andra, lär ut och inspirerar sektionens medlemmar kring sparande och investeringar. Intresset för finans och bolag har alltid funnit där, inte just som investerare utan snarare som en glad observatör som imponerats av stora tal och häftiga produkter. Investera började jag göra en sen vårdag 2015. Samma dag som jag fyllde 18 gick jag till SEB och fick min dosa och kunde logga in på internetbanken. Mina föräldrar hade sparat undan pengar i fonder så på kvällen när jag kom hem stuvade jag om mina fonder.

Investeringsbakgrund

Det första jag gjorde var att byta en dålig Sverigefond mot en Indienfond (de hade ju gått bäst senaste perioden) och den investeringen blev bra, tror jag gjorde ca 15-20% på några månader. Kort innan min student 2015 skjutsade pappa mig in till stan, på radion gick någon reklam från Lotto om att vinna pengar. Det är nu fröet planteras - jag frågar pappa vad han skulle göra om han vann 1 miljon kronor, hade han amorterat av huslånet? Pappa sa att han hade investerat pengar i aktier för då hade hade man kunnat få en passiv inkomst på runt 50 000 per år i utdelningar. Jag blev helt chockad, det här lät ju för bra för att vara sant! Så på bussen hem från stan började jag googla och fann då några bloggar som pratade om just om passiv inkomst.

Intresset var alltså fött och när jag några månader senare stod och sprättade kartonger på mitt första jobb insåg jag att det är inte som arbetare man tjänar de stora pengar. Utan de finns på aktiemarknaden som ägare till bolagen. Mitt mål därefter blev, efter dyrt datorköp, att spara ca 60% av min inkomst och börja bygga ett finansiellt kapital så jag har råd med en villa innan 30 (därav mitt förra twitternamn, det var inget plagiat på miljonär innan 30's namn). Under hösten 2015 var det mest bolag jag kände till och bolag med hög utdelning som jag investerade i. Då det var den passiva inkomsten från utdelningar jag lockades av. Många timmar spenderades på att fundera på strategier och när jag i februari hittade podden #pratapengar fick jag bekräftat att många av mina tankar kring investeringar och sparande verkade vara rätt. Det var också vid den här tidpunkten det tog fart på allvar och jag har sedan dess varit en börsnörd.

Framåt

Jag hoppas kunna publicera några inlägg i veckan och en större genomgång av ett bolag en gång per månad. Genomgångarna kommer vara mer utav karaktären förstå bolagen då det är det jag tycker är extra kul. För estimat osv så finns det bättre bloggare och hemsidor. Första genomgången kommer ikväll, 21/06, av den amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin (LMT). Det är min första större genomgång jag gjort, förhoppningsvis blir jag bättre med tiden. 

Tack för att du läste och på återseende 

//Rasmus







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sammanfattning 2017 och utblick 2018

I det här blogginlägget ämnar jag utvärdera mitt börsår 2017 samt blicka ut över 2018. Meningen med bloggen var redan från början att jag skulle utvecklas, och det här är ett ypperligt tillfälle för mig att reflektera och analysera mina investeringsbeslut och mina innehav inför det nya året. Året 2017 När vi gick in i 2017 såg min portfölj ut enligt följande: Som man ser så var större delen av bolagen i portföljen utdelningsbolag där bland annat Skanska var det absolut största innehavet före Investor och Castellum. Under första halvåret gjorde jag en rad transaktioner och här är några utav dem, beskriver i större utsträckning varför i min halvårutvärdering som ni kan läsa  här .  ICA såldes mot Resurs. Resurs värderades oerhört lågt och med en lockande direktavkastning i kombination med en trevlig tillväxt. Just tillväxt är något jag tror ICA kommer ha svårt med framåt.  Lifco och Indutrade såldes med usel timing från mitt håll. Köpte ÅF samt fyllde på i andra in

Investera ditt studielån

Det är antagningstider! Idag kom så äntligen första antagningsbeskedet för höstens kursen och jag gissar att många blivande studenter är smått nervösa och har huvuden fyllda med tankar kring det nästa stora steget i livet. Att börja studera på universitetet är både spännande och roligt men samtidigt tufft med mycke pluggande. Kanske är det också dags att köpa/hyra en lägenhet och för många blir det första gången de får utöva privatekonomi på riktigt: budgetar ska göras, räkningar betalas och matkassar köpas - samtidigt som det ska finnas pengar över till att festa och kanske åka på någon resa. Man står även inför ett val jag tror många tycker är rätt svårt: studielån eller skuldfri? Själv valde jag att plugga i Göteborg och kunde således bo kvar hemma. Det var ett ganska enkelt beslut då jag vill undvika att lägga studielånet på konsumtion. Nu tror jag inte att jag kommer bo hemma under hela min studietid då både jag och min flickvän är sugna på att skaffa oss ett eget boende och fly

Global Gaming IPO

Global Gaming är ett resultat av en företagsfusion 2015. Bolaget har rötter i ett teknikbolag och ett marknadsbolag som både grundades 2009 och vars ägare såg stora synergieffekter av en sammanslagning. Idag är bolaget ett snabbväxande bolag inom kasino och plattformsteknik. Anledning till IPO Bolaget hävdar själva i en presentation för Redeye, som ni kan se  här , att den primära anledningen till börsintroduktion är för att skapa legitimitet kring bolaget. VD:n Stefan Olsson menar att det är lättare att få leverantörer och att vara noterade hjälper till när man söker licenser. Ytterligare så har bolaget upplevt att det är svårt att rekrytera nya medarbetare och att man tror det blir lättare vid en börsintroduktion. Slutligen så säger han att det är bra för de befintliga ägarna då de får en mer likvid investering. IPO:n är på 1.000.000 aktier till priset 22kr/st. Affärsmodellen idag Global Gaming står på fem ben idag, varav ett är dominerande och två andra viktiga: Egna v