Fortsätt till huvudinnehåll

Därför äger jag inte Ericsson


Idag kom Ericsson med deras Q2:a, och för fjärde kvartalet i rad blev det ingen vinst. Bolaget har gått från 13 549 miljoner kronor i vinst 2015 till  -13 744 miljoner kronor de senaste fyra kvartalen. Omsättningen har de senaste 10 åren stått och stampat på mellan 200-245 miljarder kronor medan vinstmarginalen har hoppat upp och ned mellan 5,5% till nu, -6,47%. Men största hotet för Ericsson är inte deras avsaknad på tillväxt eller deras ojämna vinstmarginaler. Jag tror att problemet ligger mycket djupare än så.

Ericsson som teknologibolag

Jag pluggar maskinteknik på Chalmers ute på Lindholmen. I min sektion ingår, utöver maskinteknik, också bland annat Datateknik och Elektroteknik, två ingenjörstyper som är åtråvärda för Ericsson. Eftersom jag är intresserad av börs och finans har jag snackat med en hel del personer som pluggar på någon utav ovan nämna program angående just Ericsson. Intresset har varit svalt och kommentarer man ofta hör är "att det är tråkigt", "verkar slött" eller "tillverkar de fortfarande telefoner?" Att man som arbetsgivare har ett så dåligt ryckte bland studenter, framtidens arbetskraft, tror jag kan få katastrofala följder för ett bolag som Ericsson. Att ha innovativa arbetare med spetskompetens inom teknik är av monumental betydelse när man verkar i en så hårt konkurrensutsatt miljö. 

Ingen tillväxt - sämre karriärmöjligheter?

Varför ska en nyutexaminerad student välja Ericsson? Fråga er själva det. John Skogman på Börspodden skulle förmodligen svara något i stil med att de vill spela innebandy, flexa och vara föräldralediga. Själv tror jag stark på att bolag som är noterade, växer och går bra har det extra lätt att rekrytera bra personal. Ola Serneke, VD samt grundare av Serneke, sa att Sernekes edge mot Skanska och Peab var deras tillväxt. Skanskas omsättning har i stort sätt sett varit oförändrad i tio år. Det menar han gör det svårt för bolaget att locka nya medarbetare med erbjudande om karriärmöjligheter. Siktar du på att bli t.ex säljchef i ett land måste någon av de befintliga säljcheferna sluta/sparkas. Ola menade att eftersom Serneke ska växa så kommer de behöva fler säljchefer framåt och behöver därför inte sparka den ene för att befordra den andre. Bolag som växer kan därför lättare erbjuda karriärmöjligheter inom bolaget.

Tråkig Bransch 

En reaktion jag ofta fick när jag snackade Ericsson var att det var lite tråkigt. De som läste Elektroteknik tyckte det var mer spännande med elbilar eller robotisering, Tesla var ett bolag som många ville jobba på. De som läste data tyckte istället spelsektorn lockade då de sa att det väldigt ofta är bra betalt samt att många hade ett intresse för datorer och datorspel sedan tidigare. Kollar vi på gambling/gaming-sektorn så ser vi att den är väldigt stor. Jag tycker Sverige ska vara otroligt stolt över sin spelindustri. Om jag får gissa så skulle jag tro att vi är det landet i världen med störst spelindustri per capita. Inte så svårt att tro då bara bolagen i bilden under har ett totalt börsvärde på 102 miljarder. Lägg där till spelstudios som Mojang, King och EA DICE så är det inte svårt att se varför många duktiga svenskar lockas till denna otroligt spännande bransch. 

Jobba där de får synas

Slutligen så tror jag att många skräms av hur stort Ericsson är. Om man vill göra karriär kan det vara svårt att sticka ut bland tusentals anställda. Detta tror jag gäller generellt för alla typer av studenter. Många av mina närmsta vänner vill börja på ett mindre bolag och lockas inte alls av jättar som Ericsson, Volvo eller SKF. Istället är det ofta konsultbolag som beskrivs som drömplatser att börja på. Där tycker jag bolag som Acando, ÅF  och Sweco ligger helt rätt till. De har ett starkt varumärke bland oss studenter och kan locka riktigt duktiga ingenjörer. Det är en av anledningarna till att jag har ÅF i min portfölj. 

Skamfilat rykte

Att Ericssons rykte inte är det samma som på 90-talet tror jag många märkt. Men fortfarande finns det många äldre som anser att Ericsson är en svensk industripärla av ädlaste sort. Jag var på en träff med Aktiespararna våren 2016 där vi besökte Wallenstams huvudkontor och lyssnade på Hans Wallenstam. Jag satt då bredvid en trevlig dam som frågade vad min sysselsättning var. När jag svarade att jag just nu jobbar men att jag ska börja på Chalmers efter sommaren undrade hon om mitt drömjobb var LM Ericsson. Om vi säger såhär, Ericsson har inte det State of the art ryktet det hade när hon var yngre. Idag är det snarare Spotify och Google som drar toppingenjörer. 

Slutsats

Jag skulle personligen aldrig investera i Ericsson som det står idag. I och med mitt innehav i Investor så har jag en liten del indirekt, men längre än så kommer jag nog aldrig sträcka mig. De fyra absolut största hoten jag ser för Ericsson är alltså följande

1. Extremen konkurrens från bland annat Cisco och Huawei, vilket har lett till fallande lönsamhet och stagnerad omsättning.
2. Skamfilat ryckte. Toppersonerna väljer andra jobb i företag de anser mer spännande. Ofta lönsamma med tillväxt. Detta gör det svårt att konkurrera om arbetskraft då man inte kan anställa personer med den kompetens man söker. 
3. Tråkig bransch. Unga idag tycker inte det är hett med telefoni och växlar. Det är 1900-talets teknologi som bara ska fungera, de ser större möjligheter i andra branscher. 
4. Slutligen så är den här bilden knappast en bra reklampelare utåt...



//Rasmus

Kommentarer

  1. Hej,

    Jag tog min civilingexamen för några år sedan och har varit anställd på Ericsson. Pallade inte vara kvar där pga att det inte finns några karriärvägar för ingenjörer, min närmsta chef motarbetade mig även fast jag hade ordnat kontakter själv internt inom R&D till mer spännande uppdrag än instegsjobb.

    Jag hoppas att bolaget går i konkurs snart, så att de anställda slipper lida igenom varsel var 3-5e år och kan hitta rimligare sysslor än att jobba på ett flaggskepp som tagit in så mycket vatten att masten knappt syns längre.

    //En bitter jevel

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var mycket tråkigt att höra men det är nog tyvärr lite den bilden jag fått också. Hoppas du trivs på ditt nuvarande jobb!

      //Rasmus

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sammanfattning 2017 och utblick 2018

I det här blogginlägget ämnar jag utvärdera mitt börsår 2017 samt blicka ut över 2018. Meningen med bloggen var redan från början att jag skulle utvecklas, och det här är ett ypperligt tillfälle för mig att reflektera och analysera mina investeringsbeslut och mina innehav inför det nya året. Året 2017 När vi gick in i 2017 såg min portfölj ut enligt följande: Som man ser så var större delen av bolagen i portföljen utdelningsbolag där bland annat Skanska var det absolut största innehavet före Investor och Castellum. Under första halvåret gjorde jag en rad transaktioner och här är några utav dem, beskriver i större utsträckning varför i min halvårutvärdering som ni kan läsa  här .  ICA såldes mot Resurs. Resurs värderades oerhört lågt och med en lockande direktavkastning i kombination med en trevlig tillväxt. Just tillväxt är något jag tror ICA kommer ha svårt med framåt.  Lifco och Indutrade såldes med usel timing från mitt håll. Köpte ÅF samt fyllde på i andra in

Investera ditt studielån

Det är antagningstider! Idag kom så äntligen första antagningsbeskedet för höstens kursen och jag gissar att många blivande studenter är smått nervösa och har huvuden fyllda med tankar kring det nästa stora steget i livet. Att börja studera på universitetet är både spännande och roligt men samtidigt tufft med mycke pluggande. Kanske är det också dags att köpa/hyra en lägenhet och för många blir det första gången de får utöva privatekonomi på riktigt: budgetar ska göras, räkningar betalas och matkassar köpas - samtidigt som det ska finnas pengar över till att festa och kanske åka på någon resa. Man står även inför ett val jag tror många tycker är rätt svårt: studielån eller skuldfri? Själv valde jag att plugga i Göteborg och kunde således bo kvar hemma. Det var ett ganska enkelt beslut då jag vill undvika att lägga studielånet på konsumtion. Nu tror jag inte att jag kommer bo hemma under hela min studietid då både jag och min flickvän är sugna på att skaffa oss ett eget boende och fly

Global Gaming IPO

Global Gaming är ett resultat av en företagsfusion 2015. Bolaget har rötter i ett teknikbolag och ett marknadsbolag som både grundades 2009 och vars ägare såg stora synergieffekter av en sammanslagning. Idag är bolaget ett snabbväxande bolag inom kasino och plattformsteknik. Anledning till IPO Bolaget hävdar själva i en presentation för Redeye, som ni kan se  här , att den primära anledningen till börsintroduktion är för att skapa legitimitet kring bolaget. VD:n Stefan Olsson menar att det är lättare att få leverantörer och att vara noterade hjälper till när man söker licenser. Ytterligare så har bolaget upplevt att det är svårt att rekrytera nya medarbetare och att man tror det blir lättare vid en börsintroduktion. Slutligen så säger han att det är bra för de befintliga ägarna då de får en mer likvid investering. IPO:n är på 1.000.000 aktier till priset 22kr/st. Affärsmodellen idag Global Gaming står på fem ben idag, varav ett är dominerande och två andra viktiga: Egna v